Er zijn veel verschillende uitvoeringen afzuigkappen voor de keuken, maar welke kun je nou het beste gebruiken?
Tsja, dat is natuurlijk afhankelijk van je situatie en, ook niet onbelangrijk, je portemonnee😉.
Dit zijn over het algemeen de goedkopere uitvoeringen met een beperkte afzuigcapaciteit.
Het zit leuk in een kastje weggewerkt maar aan de kastruimte heb je vervolgens eigenlijk niet zoveel meer.
De motorloze afzuigkap wordt gebruikt voor aansluiting op de mechanische ventilatie. Ook hiervan vinden wij dat de afzuigcapaciteit veelal onvoldoende is om de kookgeurtjes weg te krijgen.
De meest verkochte kappen zijn de z.g pyramide schouw en de blokschouw.
Deze zijn verkrijgbaar in 60 en 90 cm en kunnen op verschillende manieren worden aangesloten. Het beste resultaat krijg je door een afvoer naar buiten te maken.
Wanneer dat niet mogelijk is bieden koolstoffilters een goed alternatief. Deze filteren de lucht en die wordt weer de ruimte in geblazen. Je maakt er dus een recirculatie kap van. Afhankelijk van je kookgedrag moeten de koolstoffilters twee tot drie maal per jaar vervangen worden. En een setje filters kost al gauw tussen de 40 en 50 euro.
Dit filter wordt op de motor gemonteerd en absorbeert alle vieze luchtjes. Bovendien wordt de lucht gezuiverd en ontdaan van pollen en bacteriën. Het is wel even een investering, zo’n filter kost ongeveer 700 euro, maar zeker de moeite van het overwegen waard.
Het voordeel is dan wél weer dat je er dus super schone lucht voor terugkrijgt en dat dit filter een keuken lifetime meegaat. Je hoeft het dus nooit te vervangen of schoon te maken.
Voor de plafond unit is het noodzakelijk dat er een z.g. koof aan het plafond wordt gemaakt waar de unit in bevestigd kan worden. De hoogte van de koof moet minimaal 20 cm zijn om de motor te kunnen herbergen. De motor kan ook op afstand geplaatst worden.
De eiland schouw wordt aan het plafond opgehangen en zal over het algemeen geen mogelijkheid bieden om de kooklucht naar buiten af te voeren. Hier biedt het plasmafilter een uitstekende oplossing.
De nieuwste trend is de inductie kookplaat met geïntegreerde afzuiging.
Hete lucht stijgt, dat weten we allemaal, en daarom lijkt dit systeem een beetje tegennatuurlijk maar het werkt prima, alhoewel de afzuiging bij hoge pannen niet optimaal is. Ook hier weer de mogelijkheid om naar buiten af te voeren, recirculeren met koolstooffilters of met een plasmafilter. De koolstoffilter is bij dit systeem een z.g. “longlife” filter. Deze moet je om de 2 à 3 maanden in de oven op 200 graden reactiveren. Na enkele jaren moeten ze wel vervangen worden.
Onder deze kookplaat zit natuurlijk wel een motor voor de afzuiging en dit kost je ruimte in de onderkast. Daar staat tegenover dat je geen afzuigkap aan de muur hebt hangen en hiervoor in de plaats een wandkast kan plaatsen waarmee je de verloren ruimte weer compenseert.
En wil je het écht luxe, dan is er een keur aan design afzuigkappen waarbij de afzuiging verwerkt is in hang- of wandlampen.
Tot slot, om een zo optimaal mogelijk resultaat te krijgen is het verstandig om de afzuiging zo’n 10 minuten van te voren in te schakelen en ook weer tot 10 minuten na het koken aan te laten staan. Dit geldt voor alle afzuigkappen.
4 Comments
Leuk dat jullie zijn begonnen met bloggen! dit maakt het ook erg overzichtelijk voor het aanschaffen van een afzuigkap.
uitstekend geschreven, goed werk, dank je!
Dank u voor het artikel, het is heel goed uitgelegd!
Dit artikel is geweldig, ik ga het delen op Facebook 🙂